לאורך הלילה שקדם למתקפת חמאס ב-7 באוקטובר, לשכתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו קיבלה מצה"ל ומקהילת המודיעין שורת עדכונים, שכללו מידע רב על אודות סימנים מדאיגים, לצד סימנים מרגיעים, שנאספו מרצועת עזה מכמה מקורות: כך עולה מתחקיר צה"ל ההולך ומסוכם בימים אלו, ומתמקד באירועי היממה האחרונה לפני שמחבלי חמאס פלשו לישראל.
חלק מהמידע הזה הועבר במקביל גם לחמ"ל של המטה לביטחון לאומי, המאויש בכל שעות היממה, וגם הוא חלק ממשרד ראש הממשלה ונמצא תחת אחריותו ופיקודו. אל"ם ש', קצין המודיעין בלשכת ראש הממשלה, אחד מהאנשים המוערכים ביותר על-ידי נתניהו, הוא זה שקיבל את העדכונים, באמצעות תקשורת סלולרית מוצפנת ובאמצעות שיחות טלפון ממוקד המבצעים של חטיבת המחקר באמ"ן, שם ביקשו המפקדים לוודא כי קיבל וקרא את ההודעות.
המידע מהרצועה בלילה הגורלי
המידע הועבר לשורת גורמים בכירים במטכ"ל, באגף המבצעים ובלשכת ראש הממשלה מהחמ"ל הפועל מסביב לשעון של חטיבת המחקר באמ"ן, שאמור לקבל ולעבד בזמן אמת את כלל החומרים שנאספים על ידי קהילת המודיעין. במקרים שבהם מדובר על עניינים בעלי משמעות מיידית ודחופה ‑ תפקיד החמ"ל להפיץ את החומרים הללו הלאה. לשכת הרמטכ"ל הפיצה את החומרים בקבוצה באפליקציה דמויית וואטסאפ בסלולרי המוצפן, שבה נמצאים כמה בכירים מאוד במערכת הביטחון, ובהם אל"ם ש', קצין המודיעין של לשכת ראש הממשלה וראש הממשלה.
באמצעות הטלפון המוצפן, המכונה בצה"ל סל"ץ (סלולרי צבאי), לא זרמו רק פרטים על הדלקת טלפונים סלולריים עם סימים ישראליים; הגיע גם מידע ממקורות נוספים, על כך שהפיקוד הצבאי הבכיר של חמאס ירד לאזורים ממוגנים לצורכי חירום ‑ סימן שעלול להעיד על התקפה אפשרית מתקרבת. עם זאת, גורמי המודיעין כולם, בהובלת קצין המודיעין של פיקוד הדרום שאחראי על ריכוז הנתונים, החזיקו אז בדעה כי אין המדובר בהתקפה כוללת של חמאס, וסברו כי ייתכן שמדובר על תרגיל, או על הכנות לתקיפה ישראלית שבחמאס חששו ממנה, או - בסבירות נמוכה יותר - על פשיטה נקודתית של הארגון מעבר לגבול במטרה לחטוף חיילים או אזרחים, ובכל מקרה, שאין המדובר על איום מיידי בהול. בין השאר נאמר בהודעות הללו כי "היום ואתמול היו השמשות סימים באזורים מסוימים בעזה. לא מדובר בדבר חריג, שכן גם בשנה שעברה בוצעו בדיקות כאלה בחמאס. להבנת האוגדה והפיקוד, חמאס ללא שינוי משגרה".
הפרטים על השיחות שהתנהלו בבוקר 7/10 בין נתניהו לבין מזכירו הצבאי אבי גיל נמצאים כעת בחקירת המשטרה. זאת, אחרי שגיל התלונן בפני היועמ”שית כי זמני ותוכן שיחות הועלו על הכתב באופן שונה ממה שהתרחש בפועל. כשפנה לעובדת המשרד שערכה את התרשומות, היא אמרה כי לא הייתה לה ברירה - אחרי שגורם בכיר מאוד בלשכה ציווה עליה לפעול כך
מהשעה 2:00 בלילה ועד זמן קצר לפנות בוקר, קצין המודיעין בלשכת ראש הממשלה, אל"ם ש', אישר כי הוא קיבל את החומרים הללו, לרבות סיכום הערכת מצב הרמטכ"ל, שהתקיימה קצת לפני השעה 4:00 וכללה את הסימנים המדאיגים לצד הסימנים המרגיעים. לפי שני קצינים בכירים בצה"ל, אל"ם ש' אמר לגורמים צבאיים בכירים כי עם קבלת המידע ניסה להתקשר לכמה גורמים בכירים בלשכה - אך לא הצליח להשיג אותם. דובר צה"ל סירב להתייחס לדברים, לרבות לזהות הגורמים שעימם ניסה, אם ניסה, אל"ם ש' ליצור קשר.
אל"ם ש' הוא זה שלגביו עלה החשד, חודשים לאחר מכן, כי ראש הסגל של נתניהו צחי ברוורמן מחזיק בתיעוד מביך שלו - וניסה לעשות בתיעוד הזה שימוש לא הוגן.

הטענות בסביבת רה"מ - מול המציאות

התחקיר, שהוא אחד מרבים שנערכים ולקראת סיום וסיכום במערך התחקירים של צה"ל, עוסק בין השאר באופן שבו נאספו והתקבלו הידיעות מתוך עזה בעזרת המקורות השונים, של אמ"ן ושל השב"כ, ביממה שלפני מתקפת חמאס. הוא בדק את האופן שבו טופלו הידיעות, כיצד הוערכו, ולא פחות חשוב - למי הופצו ומתי.
נתניהו: "לשכתי נתונה למתקפה פרועה, ממציאים פרשיות יש מאין. זה מסע ציד"
(צילום: עומר מירון, לע״מ)

מה שעולה מהתחקיר נוגד את הטענות שנשמעו מלשכת ראש הממשלה מאז 7 באוקטובר, בין אם באופן רשמי כהודעות הלשכה, ובין אם מפי דוברי המקורבים ללשכה שהם בעלי תפקידים בערוצים ובכלי תקשורת שונים - כאילו שום דבר מהסימנים המדאיגים שנאספו על-ידי קהילת המודיעין במהלך היממה שלפני 6:29 בבוקר של יום השבת הארור לא הגיע ללשכה בכל צורה.
הפרטים על השיחות שהתנהלו בבוקר בין נתניהו לבין מזכירו הצבאי האלוף אבי גיל הם אלה הנמצאים כיום, בין השאר, בלב חקירת המשטרה. זאת, אחרי שגיל התלונן בפני היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה כי זמני שיחות ותוכן שיחות הועלו על הכתב באופן שונה מכפי שהתרחשו בפועל. כשפנה לעובדת המשרד שערכה את התרשומות, היא אמרה לו כי לא הייתה לה ברירה - אחרי שגורם בכיר מאוד בלשכה ציווה עליה לפעול כך.
ואולם, החומר הדרמטי האמור כאן, שכלול בתחקיר צה"ל, לא מתייחס לאותה השיחה - אלא לשעות שלפני כן.
ביום שני נחשף ב-ynet ו"ידיעות אחרונות" כי במרכז החקירות בלשכת ראש הממשלה עומדים "מבצע כרטיסי הסים" – והניסיונות לטשטש את ההיכרות עם הסוגיה לפני המתקפה. באישון הלילה שבין 6 ל-7 באוקטובר החלו להתגבש בקהילת המודיעין עוד ועוד סימנים על השמשת טלפונים עם סימים ישראליים. פרשת הסימים תהפוך תוך זמן קצר אחרי פרוץ המלחמה לאחת מנקודות המחלוקות הלוהטות ביותר בין מערכת הביטחון לבין לשכת ראש הממשלה והעומד בראשה. הלשכה עשתה כל מאמץ מאז המלחמה לטעון כי נתניהו אינו אחראי למחדל, וכי כל האחריות על צה"ל וקהילת המודיעין, שלא רק לא ידעו שחמאס עומד לצאת למתקפה - אלא שמידרו את נתניהו מהמידע שהצטבר עד שהחלה.
3 צפייה בגלריה
תיעוד פלסטיני: הגדר פרוצה בדרום רצועת עזה
תיעוד פלסטיני: הגדר פרוצה בדרום רצועת עזה
בלילה שלפני התקבלו סימנים מדאיגים - ומרגיעים. הגדר הפרוצה ב-7/10
במרכז פרשת הסימים עומדות שתי שאלות שעליהן יש ויכוח עצום: הראשונה, מה ידעה לשכת ראש הממשלה ומה ידע ראש הממשלה עצמו על מבצע ניטור כרטיסי הסים שהזניק השב"כ, שחיפש סימנים מעידים לאפשרות של פעולה מתוכננת של חמאס בשנים ובחודשים שלפני המלחמה? השנייה, מה דווח ללשכת רה"מ על העובדה שהופעלו סימים במהלך היומיים שלפני, ובעיקר בלילה שלפני פלישת חמאס לישראל?

ההודעות שהצטברו לאורך הלילה

מתברר כי מדובר על שורת דיווחים ושיחת טלפון אחת לפחות, שהגיעו ללשכה ולמל"ל וכללו מידע רב. דיווח אחד נגע באינדיקציות לפתיחה של "נכסי חירום", כאלה שחמאס השתמש בהם לפני ותוך כדי פעולות נגד ישראל. בדיווח נאמר כי בשעות הערב של יום שישי, 6 באוקטובר, התקבלו התרעות על השמשת נכסי החירום הללו.
בסביבות השעה 2:00 הגיעו עדכון לגבי השמשת הסימים באזורים מסוימים בעזה, ואינדיקציה כי מחבלי חמאס הפעילו את הסים הישראלי באופן שעשוי להצביע על ניסיון לחמוק ממעקב אפשרי של ישראל. לצד הסימנים המדאיגים, נכתב בחומר שהועבר לכלל גורמי מערכת הביטחון וללשכת ראש הממשלה כי סימן מרגיע אפשרי הוא העובדה שגם לפני שנה היו הפעלות של טלפונים עם סימים ישראליים, חלק מתהליך שגרתי של שימור המנויים והתשלומים עבור הטלפונים הללו.
מאוחר יותר הגיע עדכון על אודות אינדיקציה נוספת, שעשויה להצביע על "התנהלות חירום" של חמאס, מצב שעשוי להצביע גם על אפשרות שחמאס מתכונן לתקיפה ישראלית, ומתכונן גם לתקוף את ישראל. בהמשך הועבר סיכום חיתוך המצב של הרמטכ"ל. בשעה 3:55 ‑ הודעה נוספת על אינדיקציות למעבר לחירום מחד, אבל גם לשגרה מאידך. תוך כדי ההמתנה לעוד חומרים מקצין המודיעין של פיקוד הדרום, נקבעו שורת פגישות וישיבות חיתוך מצב לשעות הבוקר. "המידע ראשוני ויש מאפייני שגרה בחמאס. דיון בנושא יתקיים ע"י קצין המודיעין של פיקוד הדרום בשעה 8:30 וע"י אלוף פיקוד הדרום בשעה 10:00", נאמר שם.
3 צפייה בגלריה
כפר עזה
כפר עזה
עשן בעזה, על רקע מוקד פריצה לקיבוץ כפר עזה. 7 באוקטובר 2023
(צילום: Thomas COEX / AFP)
3 צפייה בגלריה
בנימין נתניהו
בנימין נתניהו
נתניהו כנראה לא עודכן ישירות. סביר שייבדק מדוע - ואם ניסו להעיר אותו
(צילום: דנה קופל)
הדברים הללו, הנחשפים כאן לראשונה, לצד הפרסומים בחדשות "כאן" ובחדשות קשת כי בשעה 02:57 הועבר דיווח על לפחות חלק מהחומרים הללו למוקד המטה לביטחון לאומי, מעידים כי הטענה כאילו לשכת ראש הממשלה או גורמי המקצוע העוסקים בביטחון מטעמו עודכנו רק במקביל לתחילת התקפת חמאס אינה נכונה. ראש הממשלה ככל הנראה לא עודכן ישירות, וסביר כי תיערך בדיקה מדוע לא עודכן, ואם חמ"ל המל"ל, אל"ם ש' או גורמים בכירים אחרים בלשכה ניסו להעיר אותו או היו צריכים להעיר אותו.
ואולם, כפי שאומר גורם בכיר הבקיא בפרטים, "ייתכן, וגם זה צריך להיבדק, שלאור הנתונים שהועברו ומצביעים על סימנים מחשידים לצד סימנים לשגרה, היה נדרש לעדכן את המזכיר הצבאי ואת ראש הממשלה. אבל אלו כולן התרחשויות בתוך לשכת ראש הממשלה ובין בכיריה, ויש מרחק של שנות אור בינן ובין הטענה כאילו בלשכה שמעו לראשונה על הסימנים המדאיגים רק במקביל להתקפת חמאס, שאז, כמובן, היה מאוחר מדי".
מלשכת ראש הממשלה נמסר בתגובה: "שיחת הטלפון הראשונה שקיבל ראש הממשלה נתניהו בעניין מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר התקבלה בשעה 06:29 ממזכירו הצבאי עם פרוץ המתקפה. ראש הממשלה לא קיבל שום מידע מקדים לכך. לו ראש הממשלה נתניהו היה מקבל את המידע קודם לכן, ספק אם המתקפה הייתה יוצאת לפועל כפי שיצאה".
במטה לביטחון לאומי אמרו: "בניגוד לפרסום השקרי של רונן ברגמן בידיעות אחרונות - לא נמסרה למל"ל כל התרעה לפנות בוקר של 7 באוקטובר".
פורסם לראשונה: 00:00, 13.11.24